24. 8. 2023

Sestavljanka Naša ulica

Z veseljem vas pozdravljamo ob začetku novega šolskega leta. Verjamemo, da se v učilnice vračate polni energije in se veselite izzivov in priložnosti. Za vas smo pripravili dobrodošlico za učenke in učence v obliki sestavljanke Naša ulica. Izrežite posamezne elemente ter jih pripnite na pano v razredu ali hodniku. Dejavnost lahko izpeljete tudi tako, da učenci sami izrežejo posamezne elemente ter skupaj sestavite svojo ulico.

Elemente sestavljenke lahko uporabite tudi pri obravnavi prometa, v posamezne elemente, na primer v avtomobile lahko zapišete račun ali besede, hišice dopolnite z imeni otrok in uporabite za dežurstvo ali beleženje rojstnih dnih. Šolo pobarvajte v barvah vaše, združite različne elemente in velikosti cest in okrasite učilnico ali hodnik s svojim panojem... Prepričani smo, da imate vi še več idej. Veseli bomo vaših fotografij.

Vabljeni, da jih pošljete na e-naslov lucka.gorican@dzs.si ali jih delite z nami na Facebooku DZS Znanje uresničuje sanje. Vaše fotografije bomo objavili tudi v rubriki Robotarnica.

17. 1. 2023

Iks in njegovi prijatelji se radi igrajo in zabavajo

Iks in njegovi prijatelji se radi igrajo in zabavajo

Tukaj je nekaj predlogov iger, ki jih zelo rad preizkuša naš robotek Iks z Milo, Brinom, Svitom in Julijo.  Število igralcev/otrok je poljubno in pri igrah ne potrebujejo nobenih pripomočkov. 

Pridružite se Iksu v razredu ali v naravi.

1. POLŽ

ŠT. IGRALCEV: pari

PRIPOMOČKI: /

NAMEN: gibanje

Učenci se razdelijo v pare. Eden je polž, ki se zvije v klobčič in zapre oči. Drugi ga želi spraviti iz hišice. Pri tem ne sme uporabljati glasu. Šele, ko se  polž dobro počuti in mu je način vabila všeč, pokuka iz hišice.  Ko v celoti prileze iz hišice, vstane in se zahvali za povabilo. Učenca nato vlogi zamenjata.

2. POTUJOČI KLOBČIČ

ŠT. IGRALCEV: poljubno

PRIPOMOČKI: klobčič volne

NAMEN: spoznavanje

Sedimo v krogu. Vodja pove svoje ime in klobčič poda prvemu tako, da pridrži začetek vrvice. Kdor je dobil klobčič, pravtako pove ime, poda klobčič in pridrži vrvico. Nikogar ne izpustimo. Ko so vsi na vrvici, mrežo razpletejo v obratni smeri in ponovijo imena. Klobčič pripotuje nazaj do vodja. Podajamo lahko neurejeno po krogu, besedna sporočila lahko spreminjamo.

3. SESTAVLJANJE SKUPIN

ŠT. IGRALCEV: poljubno

PRIPOMOČKI: 2 različni sliki / kolikor skupin želimo

NAMEN: delo v skupini

Dve različni sliki razrežemo na toliko delov, kolikor članov bo štela ekipa. Nato damo vse koščke slik v vrečo in jih dobro premešamo. Vsak otrok povleče en košček slike. Ko koščke sestavimo v sliko, lahko vidimo, kdo bo v kateri ekipi.

4. MANEKENI

ŠT. IGRALCEV: poljubno

PRIPOMOČKI: gre, klop, časopisni papir

NAMEN: zabava

Otroci si s pomočjo časopisnega papirja izdelajo najrazličnejše pripomočke, modne dodatke, oblačila … ki jih predstavijo na modni pisti (klop ali gred). Ko prehodijo klop, naredijo obrat in se ponovno sprehodijo do začetka klopi. Na koncu naredijo lep doskok in priklon.